Curly Horses

Curly Horses zijn paarden met krullen. Niet alleen de vacht is gekruld, maar ook de manen, de staart, oorharen, vetlokken en vaak zelfs de wimpers.
 

Curly paarden zijn hypo-allergeen.
Hypo-allergeen betekent dat mensen met een allergie voor paarden niet of nauwelijk allergisch reageren op de vacht van een Curly. Dit kan echter wel verschillen per mens en dier.
Alle paarden en dus ook Curly's, hebben huidsschilfers. Echter heben de Curly's een ander type huidschilfers dan 'gewone' paarden. Doordat deze huidschilders een andere samenstelling hebben veroorzaken ze geen of weinig allergische reacties bij allergische mensen. Dit is wetenschappelijk onderzocht en vastgesteld door de Universiteit van Aken


Paardenallergenen zijn inhalatie-allergenen. Ze zijn heel klein, plakkerig en licht van gewicht en zitten niet in de haren, maar vooral in de huidschilfers van het paard.
De inhalatie-allergenen groep zorgt in de "allergiesoorten" voor de meeste problemen. De in de lucht dwarrelende allergenen worden ingeademd, komen in contact met de slijmvliezen van de luchtwegen en worden in de bloedbaan opgenomen. Daar binden ze zich aan antistoffen en er ontstaat een allergische reactie. De symptomen kunnen variëren van jeukende of rode ogen, een loopneus, niesbuien, astmatische bronchitis tot echt gevaarlijke aanvallen van benauwdheid.

 

 

De vacht is dus eigenlijk wel het meest bijzondere aan de Curly.
In alle soorten en maten zijn ze er.
Van een grove slag tot microkrullen.
In de zomer zie je vaak alleen een lichte kreukel in de vacht, de krullen zie je in de wintervacht.
De krullen in de oren, vetlokken, manen, wimpers en tastharen zie je wel het hele jaar door.
Er zijn zelfs Curly's zonder krullen deze noemen ze "straight curly"

Tevens zijn er ook "extreme" Curly's.
Dit zijn Curly paarden die homozygoot zijn voor krullen, dit wil zeggen: als zij een veulen krijgen dat het veulen altijd krullen krijgt.
Het nadeel van dit dubbele gen is dat de manen en staartharen zeer breekbaar zijn en met de zomerrui nagenoeg allemaal eruit vallen.

De vacht heeft geen andere zorg nodig dan de vacht van een gewoon paard.
Onze mening is wel dat ze veel beter tegen de kou kunnen als de "gewone" paarden!

 

Een Curly is ook een kudde dier en loopt heel graag met een maatje.
Waar je dan als allergisch persoon bij moet nadenken is dat als je er een gewoon paard bijzet, dat je de kans hebt dat je op de huidschilfers van het gewone paard een reactie kan krijgen.
Er zijn wel al voorbeelden van mensen die een allergie hebben en hun curly bij een gewoon paard hebben lopen dat er toch geen reactie volgt!
Het is dus per dier en per mens zelf ondervinden.
Tevens is het belangrijk om erbij na te denken dat u misschien ook allergisch bent voor andere factoren op stal.
Wij hebben bijvoorbeeld rubber als bodembedekker, zodat we geen stof van het stro en zaagsel hebben.

De Curly staat bekend om zijn vriendelijke en vooral werkwillende karakter.
Deze 2 karakter eigenschappen vinden we erg belangrijk voor de basis van "het ideale paard" in onze ogen.
Wij gebruiken de kruising Welsh A en de Curly horse om een vriendelijk, werkwillende en hypoallergene kinderpony te fokken.

Met onze kruisingen Welsh Cob x Curly horse, Irish Cob x Curly horse fokken we paarden die geschikt zijn voor jong en oud. Geschikt voor recreatie tot topsport.
Met een sterke en gezonde bouw en als grote bonus geschikt voor mensen met een allergie voor paarden.